Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A hozzátáplálás fontos eszköze, az etetőszék

A hozzátáplálás fontos eszköze, az etetőszék

Minden kisgyermekes család életében fontos mérföldkő, amikor megkezdődik a baba hozzátáplálása. Izgalmas időszak ez szülőnek és gyermeknek egyaránt. Az ismerkedés az új ízekkel és állagokkal egy kalandokkal teli út kezdete, hol vicces pillanatokkal, hol kisebb-nagyobb nehézségekkel tarkítva. Az első szilárd falatok adását általában hosszas felkészülés előzi meg, jönnek a jótanácsok a gyermekorvostól, védőnőtől, rokonoktól, ismerősöktől, egész könyvek foglalkoznak a témával, sőt tele az online tér is anyukák különböző tapasztalataival. Mire eljön a nagy nap, egy séf is megirigyelhetné a tökéletes püréről összegyűjtött információink. Gondoltad volna, hogy mindemellett mennyire fontos az időzítés és a megfelelő etetőszék kiválasztása? A következő bejegyzésben ilyen szempontból járjuk körül a témát.

Hozzátáplálás - Mikor kezdjünk neki?

A jelenlegi szakmai ajánlások szerint a hozzátáplálás megkezdése leghamarabb 4, legkésőbb pedig 6 hónapos korban kezdődhet el azzal a kitétellel, hogy a kizárólag anyatejjel táplált babák esetén lehetőség szerint érdemes kivárni a féléves kort. Ez azért van így, mert a kicsik bélrendszere ekkorra válik alkalmassá a szilárd táplálék megfelelő emésztésére. Az, hogy ezen intervallumon belül mi az optimális időpont, tulajdonképpen a szülő kompetenciája eldönteni (természetesen a gyermekorvossal, védőnővel egyeztetve). Nincs két egyforma baba, így azt szokták mondani, hogy figyelni kell az érettség jeleit. Mit is jelent ez pontosan? Egyrészt a fizikai érettséget, mely akkor jön el, ha a kicsi már képes hason kinyomni magát nyújtott könyökkel, kezeit, szemeit és száját össze tudja hangolni, az ételre önállóan rá tud nézni és fel tudja azt csippenteni, nyelvkilökő reflexe pedig lecsökkent vagy meg is szűnt. Emellett fontos, hogy egyedül vagy segítséggel, de stabilan tudjon ülni, fejét képes legyen megtartani. Másrészt ugyanilyen lényeges, hogy érdeklődjön is az evés iránt, például a felé nyújtott kanál látványára kitátsa a száját, hiszen ennek hiányában erőltetetté válhat a folyamat, ami nagymértékben megnehezítheti a továbbiakat.

A megfelelő etetőszék kiválasztása

Bár sokan talán nem is gondolják, az etetőszék kérdéséről legalább olyan fontos beszélni, mint a baba érettségi jeleiről vagy a gyermekünknek adott ételek minőségéről. Az egyik legfontosabb kritérium a biztonság, melynek része a stabilitás és a megfelelő teherbírás is. Kezdetben még talán nem annyira, de ahogyan telnek-múlnak a hónapok, gyermekünk egyre többet fog mozgolódni, ezzel pedig igencsak próbára teszi majd a választott ülőalkalmatosságot. Elengedhetetlen tehát, hogy olyan széket válasszunk, ami masszív, biztos lábakon áll és képes megbirkózni csemeténk rohamos súlygyarapodásával, valamint lehetőséget nyújt őt biztonsági övvel rögzíteni. Emellett csakis olyan székre tegyük le a voksunk, amiben kényelmesen el tudjuk helyezni kisbabánk. Ezt biztosítja a különböző részek állíthatósága. Jó, ha a háttámla dönthető és a tálca magassága is változtatható, szükség esetén pedig levehető. Fontos eleme az etetőszéknek a lábtámasz is, hiszen mi, felnőttek is úgy tudunk komfortosan étkezni, ha a lábunk éri a talajt. Alapvető követelmény még a tökéletes tisztíthatóság, hiszen - ne legyenek illúzióink -, a székre biztosan kerül majd ilyen-olyan ételből, talán nem is kicsi. Ez pedig a nem megfelelő takarítás miatt a baktériumok elszaporodásához, esetlegesen fertőzésveszélyhez is vezethet. Ezen összes kritériumnak megfelelnek Joie etetőszékeink, így ezeket jó szívvel ajánljuk figyelmedbe.